𝗥𝗿𝗶𝘁𝗷𝗮 𝗲 𝗳ë𝗺𝗶𝗷ë𝘃𝗲 𝘁ë 𝘀𝗵ë𝗻𝗱𝗲𝘁𝘀𝗵ë𝗺: 𝗸ë𝘀𝗵𝗶𝗹𝗹𝗮 𝘂𝘀𝗵𝗾𝗶𝗺𝗼𝗿𝗲 𝗽ë𝗿 𝗽𝗿𝗶𝗻𝗱ë𝗿𝗶𝘁 𝗲 𝗳ë𝗺𝗶𝗷ë𝘃𝗲 𝗻𝗴𝗮 𝟯 𝗱𝗲𝗿𝗶 𝗻ë 𝟱 𝘃𝗷𝗲ç


𝗥𝗿𝗶𝘁𝗷𝗮 𝗲 𝗳ë𝗺𝗶𝗷ë𝘃𝗲 𝘁ë 𝘀𝗵ë𝗻𝗱𝗲𝘁𝘀𝗵ë𝗺: 𝗸ë𝘀𝗵𝗶𝗹𝗹𝗮 𝘂𝘀𝗵𝗾𝗶𝗺𝗼𝗿𝗲 𝗽ë𝗿 𝗽𝗿𝗶𝗻𝗱ë𝗿𝗶𝘁 𝗲 𝗳ë𝗺𝗶𝗷ë𝘃𝗲 𝗻𝗴𝗮 𝟯 𝗱𝗲𝗿𝗶 𝗻ë 𝟱 𝘃𝗷𝗲ç
Me poshte po ju japim nje liste me keshilla se si te kujdeseni per ushqyerjen e shendetshme te me te vegjelve te shtepise, femijeve nga 3-5 vjec.
1. Perdorni teorine ‘Ndarja e pergjegjesive ne tavoline’
Ndarja e pergjegjesive ne tavoline, ben qe te jene bashkepunues te dyja palet, prinderit edhe femijet. Ne kete menyre ju gatuani ushqimin e shendetshem per gjithe familjen ose vetem per femijet dhe lereni ate te zgjedhe si do e kombinoje .
2. Inkurajoni konsumimin e fruta – perimeve.
Ashtu si tek të rriturit, mirëqenia psiko-fizike dhe metabolizmi varet jo vetëm nga konsumi i karbohidrateve, proteinave dhe lipideve (të ashtuquajturat makro-ushqyesve), por edhe nga ai i vitaminave dhe mineraleve (të ashtuquajturat mikro-ushqyes). Jane të domosdoshme për nevojat e trupit, ku rregullojnë një seri të reaksioneve metabolike shumë të rëndësishme për rritjen.
3. Shmangni vendosjen e femijeve nën presion
Detyrimi i fëmijëve të konsumojnë fruta dhe perime është kundërproduktiv. Kjo mund të shkaktojë ndjesi negative emocionale per atë ushqim ,qe shtyn fëmijën , ta shmangë atë edhe kur të rritet. Femijet shohin te rriturit ne veprimet e tyre dhe I imitojne ata, menyra me e mire eshte kur ju konsumoni te gjitha ushqimet me shije.
4. Mos përdorni embelsirat ose ushqimin e pashendetshem qe femija pelqen, si shpërblim.
Nuk është gjë e mirë që një fëmijë të rritet duke menduar se ëmbëlsirat janë një burim përmbushjeje për vështirësitë e jetës. Ka shumë të rritur që e kanë mbajtur këtë zakon të keq dhe e gjejnë veten ne një marrëdhënie të keqe qe lidhet me emocionet dhe ushqimin. Prandaj, si një shpërblim për të vegjlit, është më mirë të përdorni aktivitete .
5. Kontrolloni konsumimin e lengut te frutave
6. Përfshijeni fëmijët tuaj në kuzhinë
7. Lereni fëmijën tuaj të zgjedhë
Do të thotë të respektoni preferencat e fëmijëve duke I vendosur perpara zgjedhjes se ushqimeve te shendetshme.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart