E dini se gojedhenat thone qe rrushi eshte nje nga frutat e par te kultivuara nga njeriu.


E dini se gojedhenat thone qe rrushi eshte nje nga frutat e par ate kultivuara nga njeriu.
Deshmite tregojne se rrushi eshte kultivuar ne Azi, 5000 vjet para lindjes se Krishtit.
Por le ti leme gojedhenat dhe te hidhemi tek vlerat reale ushqimore te rrushit.
Pse duhet ta konsumoni?
Per nje sere faktoresh.
1- Rrushi përmban kalium, hekur, vitaminë C , vitaminë K dhe fibra.
2- Përmban rreth 80 kalori për 100 gr.
3- Rrushi gjithashtu përmban hormon melatonin, antioksidant si dhe oligopeptide unike (të ngjashme me molekulat e vogla të proteinave) që kanë veti antibakteriale.
4- Rrushi është çuditërisht i pasur me lëndë ushqyese antioksiduese. Përveç sigurimit të vitaminës C dhe manganit, rrushi përmban karotenoide të zakonshme si β-karotina dhe madje edhe antioksidantë të rrallë siç është resveratroli.
5- E rëndësishme të theksohet, se farat e rrushit dhe lëvorja janë të pasura me antioksidantë.
6- Ofron perfitime ne sistemin kardiovaskular
7- Të gjitha përfitimet e mëposhtme kardiovaskulare janë demonstruar në hulumtimin e lëndëve ushqyese të rrushit:
8- Ato ndihmojnë në rregullimin e presionit të gjakut, përfshirë uljen e presionit të gjakut nëse është i lartë.
9- Ato ndihmojnë në rregullimin e kolesterolit të përgjithshëm, përfshirë uljen e kolesterolit nëse është i lartë.
10- Ul nivelet e kolesterolit LDL
11- Zvogëlon mundësinë e bashkimit të qelizave në muret e enëve të gjakut.
12- Rregullon rrjedhën e gjakut në zonën e inflamacionit.
13- Përfitimet kundër plakjes : Ka shumë fitonutrientë në rrush që mund të luajë një rol të rëndësishëm në jetëgjatësinë dhe anti-plakjen.
14- Anticancer Përfitimet : Të antioksidante dhe anti-inflamator vetitë në rrushi, i bëjnë ato të rëndësishëm për mbrojtjen kundër kancerit sepse stresi kronik oksidativ dhe inflamacioni kronik mund të jenë faktorë që kontribuojnë në zhvillimin e kancerit. Deri më tani, hulumtimi në përbërësit e rrushit dhe kancerit është përqendruar në tre lloje të kancerit: kanceri i gjirit, kanceri i zorrës së trashë dhe kanceri i prostatës.

https://www.instagram.com/p/CEpFOgLgNTm/?utm_medium=share_sheet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart